dilluns, 6 de novembre del 2017

A la paperera, per favor!


Per què la gent tira residus a l’entorn? S’estima que només en un 15% dels casos es deu a no tenir on tirar els residus (no hi ha papereres, o estan massa plenes o massa lluny), però la resta dels casos deriven de decisions que depenen de les característiques i actituds de la persona (1).

Per tant, no és suficient comptar amb un gran nombre de papereres i contenidors, ja que el factor personal (edat, entorn social, factors culturals...) influeix molt. Per això, a més d’una bona conscienciació a casa i a l’escola sobre la necessitat de mantenir l'entorn net, també s’han de crear unes condicions que convidin a usar les papereres. Si l’entorn és net, és més fàcil que la gent contribueixi a mantenir-lo net que si ja està ple de brutícia.

Per anar bé, les papereres han d’estar localitzades a punts clau, han de ser fàcils d’usar (si s’han de tocar, fa més peresa usar-les, per exemple), han d’estar netes i ben conservades, i han de ser visibles.

A continuació teniu algunes imatges d’idees que circulen per internet per fer més atractiu l’ús de les papereres. Esperam que serveixin d’inspiració per fer-ne de pròpies.



Imatges de papereres decorades de l’IES Batalla de Clavijo (Logronyo), al blog lectoracorrent.blogspot.com.es. Fotos de M. Piqueras.


Àrea de bàsquet pintada al terra per llençar a la paperera. Ajuntament de Barcelona.
Petjades que et guien a la paperera.

cigarette-butt-voting-neat-streets-london-13
Papereres - urna, per votar amb les llosques. Projecte de Hubbub. Foto: Charlie Elliott, a www.boredpanda.com

Vídeo del projecte Neat Streets de l'organització HUBBUB de Londres, amb grans idees per conscienciar la gent a mantenir nets els carrers:


Vídeo del projecte Cleanoscope, a Mumbai, que consisteix en unes papereres amb efecte calidoscopi que animen la gent a tirar-hi el fems:



Altres idees:


(1). http://www.nudgeathon.com/wp-content/uploads/2016/01/CLUB-REPORT.pdf







Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Gràcies!