dimecres, 14 de maig del 2014

El moscard tigre ja és aquí. Col·laborau en el seu control i estudi



El moscard tigre: com és i on viu


El moscard tigre (Aedes albopictus) és un moscard que habita a zones urbanes i que provoca picades que poden ser molt molestes; també pot ser un transmissor malalties (com altres moscards), encara que de moment no s’ha donat cap cas a Espanya. És una espècie exòtica invasora originària del sud-est asiàtic, que s’ha anat expandint per tot el món aprofitant l’elevat trànsit de persones i mercaderies arreu del planeta. L’any 2004 arribà a Sant Cugat del Vallès, i el 2012 fou detectat el primer focus de moscard tigre a les Illes Balears, concretament a Bunyola.


Des de llavors la Universitat de les Illes Balears ha estudiat l’expansió de l’espècie, i en el darrer mostreig (2013) s’ha detectat la seva presència als municipis de Calvià, Palma, Banyalbufar, Esporles, Bunyola, Marratxí i Santa Maria del Camí.


Es tracta d’un moscard petit, d’uns 10 mm, que es pot reconèixer per ser negre amb línies blanques al cap, al cos i a les cames. El moscard tigre cria a petits recipients o cavitats on s’acumula un poc d’aigua (cavitats d’arbres, canals, cossiols, pneumàtics tirats, etc.). És a l’aigua on ponen els ous i passen les fases larvàries. Necessiten només 7 dies per completar el cicle i emergir els adults, que en 48 hores seran capaços de picar (només les femelles).

http://atrapaeltigre.com
 

Què podem fer?



El moscard tigre, un cop s’ha establit és molt difícil d’eradicar. És necessària la participació de tots per controlar aquesta espècie i frenar la seva expansió. Per col·laborar, el més important és impedir que es pugui reproduir. Per això, és essencial no deixar recipients o qualsevol objecte on es pugui acumular aigua (deixar-los girats per avall o tapats, o buidar-los quan ha plogut).


www.mosquitigregirona.cat

Per altra banda, la col·laboració ciutadana és clau per estudiar la seva expansió. Si detectau algun moscard tigre, podeu avisar les autoritats (Laboratori de Zoologia de la UIB o Servei de Protecció d'Espècies de la Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient i Territori). A més, tenim al nostre abast un projecte de ciència ciutadana molt modern i engrescador: ATRAPA EL TIGRE!

 


El projecte Atrapa el tigre!



Atrapa el tigre! És un projecte conjunt de diverses institucions (Centre d'Estudis Avançats de Blanes-CSIC i de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia FECYT, i altres) que té per objectiu que la ciutadania participi en l’estudi de la presència i dispersió del moscard tigre.


Es tracta d’una aplicació educativa per a telèfons mòbils i tauletes anomenada Tigatrapp, que permet fer fotos als exemplars que trobem, aquestes s’envien i es construeix un mapa de presència de moscard tigre. S’aprèn a reconèixer el moscard tigre i a evitar-lo a les nostres cases. De moment hi ha una versió demo a GooglePlay, però es té previst que a principis de juny ja hi hagi una versió en línia per a Android, iPhone i PC.


A més, el cap de setmana del 16 al 18 de maig Atrapaeltigre.com ha organitzat activitats de divulgació sobre el moscard tigre a la UIB, a Bunyola, al CaixaFòrum de Palma i a Santa Maria del Camí. Podeu veure l'agenda a aquest enllaç



Què podem fer al centre educatiu?



Si sou un centre d’algun dels municipis afectats, és interessant que us impliqueu en el control i detecció del moscard tigre. Si no ho sou, també cal vigilar, perquè és molt probable que aquesta espècie s’expandeixi per tota Mallorca i també a Menorca i Pitiüses en pocs anys. Què podem fer?


  • Com a qualsevol casa particular, també a l’escola hem de tenir cura de no deixar pots, cubells, cossiols, carretes, i altres objectes on pugui quedar aigua retinguda després de ploure o regar, així com netejar canals o tapar dipòsits.

  • Explicar als alumnes i mestres què és el moscard tigre. Per a això podeu consultar un treball molt interessant: “El mosquit tigre a l’escola”, que explica la biologia dels moscards, com prevenir el moscard tigre i propostes d’activitats, elaborat per la Diputació de Girona.   

  • Podem donar a conèixer l’aplicació Tigatrapp entre els nostres alumnes. Segur que s’engrescaran! Més endavant publicarem un post ampliant la informació.


Més informació






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Gràcies!