divendres, 20 d’abril del 2012

Quin paper tries?


Fa uns mesos un centre educatiu ens va comentar que volia començar a utilitzar paper reciclat, però no tenia clar si li serviria per les seves impressores i fotocopiadores, i quina marca havien d’emprar. Arran d’aquesta consulta, intentarem posar un poc de llum sobre la qüestió del paper reciclat.
Abans de començar a parlar del reciclatge, cal tenir clar que hem de començar per reduir, i per tant consumir poc paper. Això implica substituir el paper per eines virtuals (però sense augmentar l’ús dels aparells electrònics i d’electricitat), evitar els articles de paper d’un sol ús (per exemple, els torcaboques o les estovalles), i també reutilitzar el paper al màxim.
Tanmateix, el paper és imprescindible en molts de casos, i els centres educatius són uns grans consumidors d’aquest recurs. Llavors, el consell és prioritzar el paper reciclat. La indústria paperera, en canvi, proposa consumir més paper i que sigui verge, com a part de la campanya per treure’s de damunt la imatge, sovint injusta, de ser un sector devorador de boscos. Llavors, per què recomanam el paper reciclat? Els motius són aquests:

  • La procedència de la pasta per fer paper pot ser de: reciclatge de paper usat (postconsum), reciclatge de restes de paper sense usar (preconsum), fusta d’explotacions forestals sostenibles, i fusta d’explotacions forestals no sostenibles. A nivell mundial, la major part de la fusta destinada a fer-ne paper ve de boscos, i és responsable de desforestació o de degradació de boscos en alguns països. A Espanya, la fusta amb què es fa el paper ve de plantacions de pi i d’eucaliptus, que són ecològicament més pobres que els boscos autòctons, i també presenten algunes problemàtiques ambientals i socials.
  • El procés de producció de paper verge implica un consum de recursos (fusta, aigua i energia), i una contaminació de l’aigua i de l’atmosfera superiors al procés de fabricació de paper reciclat.

Un altre factor a tenir en compte, i que diferencia un tipus de paper d’un altre, és el procés de blanqueig, que si es fa amb clor, produeix dels contaminants més tòxics que hi ha. El paper pot ser blanquejat amb clor elemental (prohibit a Europa), amb diòxid de clor (menys contaminant), amb substàncies sense clor, o pot ser paper sense blanquejar.
Per tant, aquests són els criteris per triar responsablement el paper que consumim:
1.- El paper reciclat és millor que el paper verge, tant per l’impacte de l’obtenció de la fusta com pel procés de fabricació. Sempre és necessari afegir un percentatge de paper nou, però triarem aquell en què el percentatge de paper reciclat sigui superior. En el cas que trobem el paper massa obscur (no deixa de ser una qüestió de moda, més que funcional), podem elegir-ne un amb un percentatge menor.
2.- Cerquem papers no blanquejats, o blanquejats sense clor, també anomenats TCF. Els blanquejats amb clor no elemental s’anomenen ECF, i suposen la gran majoria de producció mundial, però no impliquen cap benefici ambiental.
 3.- Si consumim paper verge, que provengui d’explotacions forestals sostenibles. Això ho podem saber si trobam el símbol de la certificació FSC.
4.-  Podem trobar altres ecoetiquetes que certifiquen una producció o una procedència de les matèries primeres més respectuosos amb el medi ambient.

 
Al paper podem trobar denominacions que poden induir a pensar que són més sostenibles, però no tenen perquè. Per exemple, la denominació “paper ecològic”, si no va acompanyada de cap distintiu oficial, no significa res. Molt freqüent també és el “paper 100% reciclable”... només faltaria que no es pogués reciclar!

Una de les principals causes que frena la gent a utilitzar el paper reciclat, és la por a què no funcioni bé amb les impressores i fotocopiadores. Però avui en dia podem trobar papers reciclats que funcionen perfectament a qualsevol màquina d’oficina, i amb nivells de blancor bastant alts (i sense utilitzar clor).

Pel que fa a les marques que podem trobar al mercat, de folis 100% reciclats de postconsum, hi ha les següents:
  • Venus Green (fabricat a Catalunya).
  • Steinbeis i Lettura Copy (d’Alemanya) i Vertaris (de França).
  • Naturpapel, Motif Recycled, Océ, Xerox, Antalis (dels fabricants anteriors, però les marques pertanyen a altres empreses).
  • Nautilus (gran multinacional).

Aquesta informació ha estat extreta de l’article "Consum conscient de paper. Hi tenim un paper!" del número 35 tardor-hivern 2010, de la revista Opcions, editada pel CRIC (Centre de Recerca i Informació en Consum).

Altres enllaços sobre consum de paper:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Gràcies!